El passat dilluns, dia 13 de maig, es celebrà sessió plenària extraordinària a l’Ajuntament per tractar una qüestió important i que coeja des de fa temps: el tràmit urbanístic per poder acabar la ronda que falta per construir i completar així la circumval·lació al nucli urbà de Porreres. Just després del sorteig de taules electorals pels comicis europeus del 9 de juny, es tractà l’expedient de la ronda, que fou aprovat per unanimitat i ara faltarà que el Consell doni el vistiplau definitiu per posteriorment iniciar l’expropiació de terrenys i la licitació de les obres. Per tant, encara falta una temporada llarga perquè sigui una realitat.

Us posarem en antecedents perquè pugueu entendre el periple d’aquesta modificació urbanística, amb la intenció de donar-ho a conèixer amb total transparència i, de pas, evitar informacions malintencionades que en anteriors ocasions s’han bolcat sobre el nostre grup polític. Després que el 2018 es completàs la ronda nord (ara anomenada «de Ses Forques») gràcies al finançament atorgat pel Consell de Mallorca (llavors presidit per Miquel Ensenyat de MÉS), començà a fer-se necessari acabar tota la circumval·lació al poble i així enllaçar el camí de na Bosca amb la carretera de Vilafranca.

No va ser fins al 29 de juny de 2020, però, quan el Ple de l’Ajuntament (llavors celebrat telemàticament a causa de la pandèmia) va aprovar inicialment la modificació urbanística que havia d’iniciar la tramitació per poder finalitzar les rondes. El novembre del mateix any, el Consell va demanar que l’Ajuntament fes alguns canvis a la documentació. Al cap de vuit mesos (juliol 2021), l’Ajuntament aprovà per ple aquestes esmenes i les envià de nou al Consell. Aquest, el gener de 2022, torna a demanar més modificacions. L’Ajuntament les fa i al cap d’uns dies (al ple de dia 24 de gener de 2022) aprova provisionalment la modificació urbanística de la ronda. Fins l’agost de 2022 no s’envia la documentació al Consell, amb els canvis que aquest havia demanat el mes de gener.

Pareixia que tot havia d’anar bé, però el gener de 2023, la Comissió d’Urbanisme del Consell suspèn la tramitació de l’aprovació definitiva perquè hi ha noves esmenes que l’Ajuntament hauria de subsanar. El febrer, el Ple aprova la nova documentació amb les esmenes incorporades i s’envia a exposició pública (però no es publica a cap diari de tirada autonòmica). Hi hagué un ciutadà que va fer una al·legació, que va ser desestimada gairebé en la seva totalitat el maig de 2023. El Ple de l’Ajuntament, va aprovar la documentació definitiva i la va enviar al Consell dia 26 de maig de 2023 (just abans de les eleccions).

Quan semblava que tot havia acabat i que era qüestió de temps, el desembre de 2023 (ja dins la present legislatura) la Comissió d’Urbanisme del Consell torna a suspendre l’aprovació definitiva perquè s’han de reparar més incorreccions no detectades abans (s’ha de dir que, entre les dues suspensions, es va produir un canvi de tècnics al Consell). El passat febrer, l’Ajuntament va tornar a exposar públicament (aquesta vegada incloent l’anunci al diari que no s’havia fet anteriorment) tota la documentació rectificada. Passat el mes d’exposició pública, s’han emès els informes interns corresponents per poder elevar al Ple municipal la documentació definitiva d’aquesta modificació urbanística per acabar la ronda.

Aquesta és, per tant, la documentació que el dilluns 13 de maig de 2024 s’ha aprovat per unanimitat al ple extraordinari de l’Ajuntament. El nostre grup, MÉS per Porreres, hi ha votat a favor (com hem fet durant tota la tramitació d’aquest expedient) pels motius ja explicats en la corresponent crònica de juny de 2020 (https://mesperporreres.cat/blog/mes-per-porreres-vota-a-favor-de-la-modificacio-urbanistica-que-permetra-acabar-la-ronda-de-porreres-i-demana-restaurar-el-moli-daigua-del-pont/) on també sol·licitàrem la restauració del molí d’aigua del Pont (quan ningú en xerrava, i quan ni tan sols l’Ajuntament sabia que el solar era de propietat municipal).

La qüestió és que, si el Consell no torna a trobar-hi més emperons, faltarà que la institució insular aprovi definitivament la modificació, i l’Ajuntament pugui iniciar l’expropiació de terrenys o, pel contrari, l’ocupació forçosa d’aquests. Llavors, si existeix el finançament adequat, es podran licitar les obres i executar-les. Esperem, pel bé de tothom, que això sigui el més aviat possible.

Per acabar aquesta crònica, ens agradaria destacar que, al contrari del que va dir el PP fa uns mesos, i com haureu pogut comprovar durant l’exposició dels fets que us hem oferit en aquesta crònica, quan hi havia el pacte d’esquerres al Consell NO es va posar dins cap calaix el projecte de la ronda de circumval·lació del nostre poble. D’haver estat així, no seria possible que la comissió tècnica (que actua al marge dels polítics) hagués trobat incorreccions o modificacions tantes vegades (novembre del 2020, gener i octubre del 2022, gener i juny del 2023). Tot i que compartim, com sempre hem fet, la crítica a l’exasperant lentitud del Consell pel que fa als tràmits urbanístics (governi qui governi!), no podem compartir la crítica política que el grup del PP de Porreres fa sobre la gestió del pacte progressista de la legislatura passada al Consell. Ara, veurem què passa durant aquesta legislatura: esperem que el govern del Consell compleixi la seva paraula i pagui la construcció de la ronda. Al contrari del que anunciava el PI fa uns mesos, encara queda molt camí per recórrer en aquest tema. Porreres, però, ja no pot esperar més.

En aquest enllaç podeu veure el Ple Extraordinari, gràcies a Porreres Televisió: https://www.youtube.com/watch?v=OFFr_4Iqe-Q