Ara que ja ha passat l’estiu i que tothom ha tengut temps de processar els resultats electorals i les seves conseqüències, pens que és un bon moment per donar per iniciat definitivament el curs polític d’aquest mandat 2023/2027. I, aprofitant aquest inici, m’agradaria fer una sèrie de reflexions així com també explicar alguns detalls sobre el paper que MÉS per Porreres tendrà els propers tres anys i mig.

La veritat és que, com a cap de llista de la formació més votada, no puc estar més orgullós i satisfet dels resultats obtinguts. Sens dubte, són uns resultats històrics: mai abans cap altra formació política progressista havia guanyat unes eleccions al nostre poble. Això, combinat amb el descens de vots constant que ha patit el PI entre 2019 i 2023, ens oferia clarament quina era la voluntat d’una gran part de Porreres: un canvi, liderat per MÉS. L’opció de MÉS ha guanyat tres regidors en quatre anys, els mateixos que ha perdut el PI (amb un nombre semblant de vots guanyats per MÉS i perduts pel PI: uns 450). Per això i perquè les tendències en política són importants, ja que evidencien el sentir de moltes persones, des de MÉS crèiem que havia arribat el moment de liderar un canvi cap a millor, i que es retornàs la generositat que en el seu temps va tenir el PSM cap al sector UM-PI. Així ho enteníem i així ho entén encara molta gent del poble. I no, no és tant pel fet d’haver guanyat les eleccions o no, sinó per la dinàmica política i electoral de Porreres d’aquests darrers anys. Esperàvem, de Xisca Mora i els seus companys, més generositat per reconèixer que era l’hora de fer una passa al costat, o almenys de voler asseure’s amb nosaltres per poder-los plantejar altres alternatives de pacte.

Però, com sabem, no ha estat així, i abans de nosaltres fer cap altra proposta, varen preferir cercar una aliança amb el PP. Respectable i democràtica, mai ho hem negat, però poc coherent amb els discursos dels dos partits aquests darrers anys. Tot i això, MÉS per Porreres sempre ha acceptat les regles del joc. I aquestes, també impliquen que l’oposició ha de poder posar en dubte i debatre tot allò que consideri, des d’una perspectiva política (i sense entrar en temes personals). I això és el que hem fet, ni més ni menys. Una altra cosa és que aquesta crítica caigui bé o no a qui la rep, i la vulgui capgirar titllant-la de «demagògica». Les crítiques polítiques evidencien una opinió diferent, res més. Tothom s’hi hauria d’acostumar. Per això, l’intent de confondre l’opinió de MÉS (i del nostre entorn) en una crítica contra el pacte i en la suposada voluntat de crear crispació sobre tot el que ha vengut després (els sous de l’equip de govern, l’arraconament econòmic de l’oposició...) no els ha servit de res.

De totes formes, pens que aquestes reflexions són necessàries per saber des d’on partim, però que no ens afecten en la nostra tasca diària com a únic grup de l’oposició. Sabem que no serveix de gaire llepar-se les ferides, que el que hem de fer és mirar cap al present i cap al futur i seguir treballant per millorar el nostre poble, que per això estam en política. El paper de MÉS els propers tres anys i mig, com va decidir l’Assemblea de la nostra organització a finals de setembre, es pot resumir en tres eixos principalment: seguir mantenint un contacte constant amb el teixit associatiu, social i empresarial de Porreres per conèixer les mancances i les virtuts que hi ha a la vila; mantenir una comunicació constant amb la ciutadania mitjançant les xarxes socials, el nostre butlletí i el contacte directe amb els veïnats; i finalment, exercir una tasca d’oposició constructiva i propositiva, com sempre hem fet, posant per davant l’interès general del poble en lloc del nostre interès particular o de partit. I, per descomptat, MÉS defensarà els seus valors principals: el compromís amb la preservació del medi ambient i de la nostra llengua i cultura, la defensa del feminisme i de la igualtat social, i el municipalisme i assemblearisme com a base de les decisions que s’han de prendre. Tenim una gran assemblea, un gran grup de coordinació i un grup de regidors/es fabulós, amb els quals és un plaer fer-hi feina. Vull aprofitar per agrair-los, des d’aquí, el seu compromís amb MÉS i amb Porreres.

Nosaltres no hem vengut a la política per un sou ni per salvar cap cadira. No devem res a ningú ni tenim res a perdre. El nostre és un projecte que va més enllà de les persones concretes que el formam i dels reptes individuals que pugui tenir cadascú. El nostre compromís és amb i per al poble de Porreres i la seva gent. Entenem que bona part del poble va valorar positivament el nostre projecte, les nostres idees i la nostra capacitat i voluntat de millorar-lo. I, sobretot, la il·lusió. Una il·lusió que creix i que ens motiva cada dia a seguir fent feina per Porreres. Des de l’oposició, sí, però sabem que més tard o més prest ens tocarà estar a l’altre costat. Estarem preparats i no defallirem, perquè ho tenim tot i perquè hem obert un nou camí: ara només falta seguir-lo amb persistència i generositat.

Una part de l'Assemblea de MÉS per Porreres, celebrant la victòria electoral dia 28 de maig de 2023.