Les darreres notícies sobre els canvis que patirà la xarxa pública d’autobusos de Mallorca, gestionats pel Consorci de Transports de Mallorca (CTM, que depèn de la Direcció General de Mobilitat i Transports del Govern), no són bones pel poble de Porreres.

Tot i que ja fa més d’un any que es varen adjudicar les noves concessions de les línies d’autobusos, el procés de posada en marxa s’ha retardat i no es preveu que el servei comenci a funcionar fins a finals d’enguany. Les empreses Sagalés i Caldentey varen resultar guanyadores del lot que ha de connectar els pobles del Pla i del Llevant.

Actualment, Porreres es connecta amb Palma mitjançant la línia 490, que parteix de Portocolom, passa per Felanitx, Porreres, Montuïri, Algaida, Son Llàtzer i arriba a Palma. I, a més, la línia 495 connecta Santanyí amb l’Hospital de Manacor, passant pels Llombards, ses Salines, la Colònia de Sant Jordi, Campos, Porreres, Vilafranca i l’Hospital de Manacor.

Amb el pla que es preveu implantar a finals de 2020, per Porreres hi passaria la línia 502, de Porreres fins a Palma, passant per Llucmajor; la línia 511, de Porreres a Felanitx; i la línia 403, que connectaria Porreres amb Palma passant per Algaida, en un trajecte semblant al de l’actual línia 490.1

Davant aquesta situació, que deixa el nostre poble sense connexions de transport públic directe amb l’Hospital de Manacor (el centre hospitalari de referència del nostre municipi) així com amb el PAC de Vilafranca, MÉS per Porreres demana als responsables polítics que es reconsideri poder restablir la línia que connecta el nostre poble amb l’Hospital de Manacor i amb el PAC de Vilafranca. No podem permetre que la ciutadania del nostre poble perdi l’oportunitat de poder acudir als serveis de salut pública en transport públic.

És cert que hi ha la intenció de convertir Manacor i Felanitx en els centres de connexió de la zona, i que per tant la línia 511 cap a Felanitx estarà preparada (suposadament) per dur els porrerencs i les porrerenques de Porreres a Manacor, fent transbord a Felanitx. Desconeixem si aquest nou funcionament respondrà a les necessitats reals del nostre poble, ni si aquest transbord conduirà directament a l’Hospital de Manacor, però sí que és segur que perdem la connexió directa des de Porreres i pensam que això és negatiu pel poble, així com també ho és la pèrdua de la connexió amb Vilafranca.

El foment del transport públic és cosa de tothom, especialment de les institucions públiques. Cal que aquestes línies tenguin uns horaris útils i uns preus assequibles perquè siguin d'ús comú i perquè valgui la pena mantenir les línies. Estam convençuts que tots els grups polítics de l’Ajuntament de Porreres estaran d’acord en les reivindicacions d’aquest comunicat i els proposarem plantejar una moció per tal de fer aquesta demanda de forma conjunta.

També anunciam que el nostre grup municipal adreçarà una carta al director general de Transports i Mobilitat, Jaume Mateu Lladó, i al gerent del CTM, Maarten van Bemmelen, per demanar que repensin la decisió d’eliminar aquesta línia que tanta falta fa al poble, sobretot a aquelles persones que no gaudeixen de vehicle privat o carnet de conduir i per a la gent més gran.

1Consultau el nou mapa clicant aquí: https://www.tib.org/documents/30683/473632/mapa.pdf/5fd01530-1a7e-d592-3c2d-cf9ae90d5631