L’alta velocitat dels vehicles a les entrades del poble, així com els carrers de doble sentit, foren alguns dels temes que es varen posar damunt la taula. Al mateix ple, MÉS va aconseguir afegir diversos bens patrimonials al catàleg de patrimoni, i la moció que va presentar sobre autoconsums elèctrics compartits, s’acceptà per unanimitat amb una transacció de l’equip de govern.

Dilluns dia 25 de juliol es va celebrar el penúltim ple abans de les festes de sant Roc. El darrer fou dijous, en el qual es va nomenar per unanimitat filla il·lustre de Porreres, la catedràtica Maria Barceló Crespí. Des de l’Agrupació de MÉS per Porreres li fem arribar la més sincera enhorabona per aquest nomenament més que merescut.

Retornant al ple de dia 25, en el primer punt es va aprovar provisionalment el nou catàleg de patrimoni de Porreres. En relació aquest tema, el nostre regidor Tomeu Garí va expressar la satisfacció del nostre grup atès que es varen tenir en compte les esmenes presentades fa uns mesos per MÉS i que s’afegiran al catàleg definitiu. Les al·legacions fan referència a l’edifici de la Sabateria, pou de son Nebot, pou de son Valls des Serral, Pont Gros I i Pont Gros II, Pedra de les tres fites i les elevacions de l’antic pont del tren al camí de la Pedrera.

A més de tot això, vàrem puntualitzar la necessitat de protegir, restaurar i rehabilitar tots els elements patrimonials del nostre poble. En aquest sentit animàrem a l’equip de govern a recuperar i reconstruir (en un lloc a determinar) l’antiga barraqueta del tren, que fou desmuntada com a conseqüència de les obres de reforma de les rondes. Com a nota negativa, ens va estranyar que no s’hagi pogut catalogar l’aljub dels Moreis. Seguirem fent feina amb la intenció de preservar i conservar el nostre patrimoni, i de fomentar el coneixement d’aquesta protecció per part dels propietaris dels béns que siguin privats, així com a crear ajudes perquè els sigui més fàcil conservar-los.

El segon punt del ple feia referència ala modificació de crèdit extraordinari amb noves inversions. Els nostres representants es varen abstenir. El motiu: hi havia algunes inversions que s’haguessin pogut pressupostar perfectament a inicis d’any i fins i tot de legislatura, com el cas dels vestidors de l’atletisme, una demanda de fa massa anys.

Seguidament es va passar a l’aprovació de la sol·licitud per la concessió d’una pedra de la memòria als membres que conformaven el consistori entre març i juliol de 1936. Les pedres de la Memòria recorden les víctimes de l’Holocaust nazi i de la repressió de la Guerra Civil. Fa unes setmanes va arribar a l’Ajuntament de Porreres una petició de la Comissió de Memòria i Reconeixements Democràtics del Govern de les Illes Balears. La intenció era la configuració d’un nou llistat de les properes pedres de la memòria (Stolpersteine) que s’han d’atorgar. Davant aquesta petició, la comissió de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Porreres, de la qual en són membres la regidora Maria Rosa Juan Moll i l’historiador Tomeu Garí, va sol·licitar un total de 7 pedres que serviran per recordar a tots els membres de la Comissió Gestora del Front Popular que foren assassinats durant la Guerra Civil, és a dir, els regidors Miquel Ximelis Bisquerra Cotó, Jordi Llaneras Llull de Ca'n Ferrer, Sebastià Ferrà Xamena Carraixet, Andreu Amengual Barceló Amengual, Rafel Sampol Cerdà Pastor Paula, Miquel Julià Nicolau Pa i el dipositari de fons municipals, Bartomeu Vaquer Julià Picarola. Si finalment la Direcció General aprova aquesta petició se situaran davant l’actual edifici de l'Ajuntament de Porreres. Cal recordar que fa uns anys, davant el restaurant L’Escrivania -antiga seu de l’Ajuntament de la República- es va col·locar una pedra Stolpersteine en honor del darrer batle republicà, Climent Garau Juan de can Marió.

El ple va aprovar la petició amb els vots dels membres de l’equip de govern (PI-PSOE) i els tres vots de MÉS. No acabam d’entendre el vot negatiu dels representants del PP, els quals no s’hi oposaren quan es va parlar en comissió. A més, va protestar pel fet que el nostre regidor Tomeu Garí demanàs que també es començassin els tràmits de la sol·licitud d’una pedra Stolpersteine per cada una de les víctimes de la repressió que varen néixer o residir a Porreres. Pel que fa al tema de la memòria democràtica, sembla que els representants del Partit Popular no ho tenen gens clar.

Tot seguit  la regidora Maria Rosa Juan Moll va defensar la moció que MÉS per Porreres va presentar al ple. Es tracta de la cessió d’espais municipals a l’Institut Balear de l’Energia (IBE) per l’impuls d’autoconsums compartits. El 2021, l’IBE va iniciar una sèrie de projectes per fomentar l’autoconsum compartit com una fórmula de generar energia elèctrica renovable utilitzant cobertes d’edificis públics, per posar aquesta energia a la xarxa a preu de cost i beneficiar així famílies vulnerables i no vulnerables, així com també PIMES. Veient que més de 40 municipis de Balears estaven interessats a afegir-se a aquest projecte, MÉS per Porreres va proposar que l’Ajuntament iniciàs, en contacte amb l’IBE, els expedients de cessió dels espais: CEIP Climent Serra Servera, Poliesportiu Joan Llaneras, aparcament del Parc de n’Hereveta, Auditori municipal i altres que es considerin adients i compleixin amb els requisits necessaris per a implantar-hi autoconsums compartits, sempre i quan compleixin amb els requisits necessaris. A més, vàrem demanar que el Col·legi Verge de Monti-sion, que es va interessar per formar part d’aquesta xarxa d’energia elèctrica per autoconsum, també en pogués formar part. El segon punt demanava que l’Ajuntament de Porreres acordàs treballar conjuntament amb l’IBE per assegurar que la iniciativa arribi a les llars vulnerables i persones en situació de pobresa energètica. És necessari afegir que la proposta era oberta.

Després de debatre-ho amb l’equip de govern, acceptàrem una transacció que va suposar una modificació dels dos acords inicials en un sol on s’insta l’Ajuntament a seguir amb la tasca d’aquest projecte, que es veu que ja s’havia iniciat fa uns mesos.És necessari afegir també que davant els comentaris del regidor Jaume Martorell que va insinuar que MÉS per Porreres volia aprofitar-se de la feina feta per l’equip de govern, el nostre regidor, Tià Lliteres va aclarir que desconeixíem que ho haguessin posat en marxa i que MÉS no té cap problema en acceptar aquesta consideració, ja que el nostre desig és que el projecte vagi cap endavant i sigui una millora per Porreres. Això és diu transparència i col·laboració amb l’Ajuntament de Porreres, fet que de vegades s’ha trobat a faltar de part de l’equip de govern. La moció, finalment, va sortir aprovada per unanimitat.

A l’apartat de precs i preguntes, el regidor Tià  Lliteres va demanar com es trobaven les inversions previstes a principis de 2022 que són les següents: al museu (30.000), parcs infantils (40.000), remodelació a l’antic polvorí (60.000), espai de formació al quarter nou (75.000), pista de pàdel nova (35.000), adquisició del vehicle de guarda rural (18.000), camp experimental d’albercoquers (100.000) i climatització de la sala polivalent (12.000). Per la resposta de l’equip de govern, gairebé totes estan en marxa. Segons nosaltres, una bona part de les inversions dubtam que arribin a temps d’aquí a finals d’any.

Vàrem insistir amb la importància de la contractació de personal a l’àrea d’urbanisme, i concretament de la licitació dels serveis d’enginyeria, arquitectura tècnica i arquitectura, ja que fa més de mig any que en teoria s’estan redactant els plecs del nou contracte, però no es treuen a concurs. Vàrem demanar que s’acceleri aquest tema i que es doti de més recursos l’àrea per donar sortida al volum de feina que té.

Altres preguntes que va plantejar el nostre regidor feien referència a un dels temes que més preocupen als veïnats de Porreres: la circulació. Bona part d’aquests temes, ja els va exposar el nostre representant Miquel Garcia Segura a la darrera reunió de la comissió de circulació. Volem aprofitar per enviar una forta abraçada i molts d’ànims a en Miquel i a la seva família, ja que a causa d’un accident de trànsit està passant uns moments difícils. Tornant a la qüestió, Tià Lliteres va demanar pel carrer Sant Felip, que segueix sent de doble direcció i que MÉS per Porreres considera que aquest fet hi dificulta la circulació. Altres suggeriments que va fer el regidor són la preocupació que tenen els veïnats per l’excés de velocitat de cotxes i motos, per aquest motiu va sol·licitar retolar tots els carrers d’entrada al poble amb velocitat màxima de, com a mínim, 30 km/h. També va insistir en què es controli la circulació de camions de més de 3.500 kg per camins del poble on no hi poden anar. Finalment, va tornar a demanar si s’ha pogut esbrinar si s’ha produït un tancament on no pertocava dins la parcel·la del Polvorí, ja que ens han arribat informacions que ens diuen que s’ha entrat una sèrie de metres per diverses bandes. De moment l’equip de govern no ens acaba d’aclarir aquest tema. Per certes expressions d’alguns membres de l’equip de govern quan demanam per aquesta qüestió, sospitam que hi ha «gat amagat».

Les darreres preguntes del nostre regidor estaren relacionades amb les properes festes de sant Roc, per això va demanar quan es posaran a la venda les noves les banderes de Porreres i del ca de Sant Roc. Sembla que encara no es podrà adquirir la nova bandera del nostre poble, i això que hi ha hagut bé temps de fer-ho. Un oblit, o bé un tema massa polèmic per l’estiu abans d’eleccions?

Per acabar, des de MÉS per Porreres vos desitjam que passeu unes bones festes de Sant Roc 2022, amb salut i alegria!