Aquest passat dijous, 21 d'abril, hem celebrat l'acte d'inauguració del CEIP Climent Serra i Servera, amb l'assistència de la comunitat educativa del centre, els regidors de l'Ajuntament i nombrós públic que acompanyava l'acte. Ha estat un acte molt emotiu, en el qual el fill de Climent Serra, Toni Serra, ha destapat la placa que explica la trista història que va viure el seu pare.

Climent Serra Servera fou el mestre d'obres que inicià la construcció del que havia de ser l'escola pública de Porreres, iniciativa del consistori republicà presidit per Climent Grau Juan. També era membre d'Esquerra Republicana Balear de Porreres. Per aquest motiu, els falangistes l'assassinaren el 16 d'agost de 1936. Per defensar l'escola pública i laica, i la República.

Avui, aprofitant la inauguració de l'ampliació del centre educatiu (una inversió de més de 2 milions d'euros que garanteix un espai adequat i adaptat a les noves metodologies educatives) s'ha fet un acte de reparació històrica i un acte de justícia i memòria molt necessari. El nom de Climent Serra Servera és el nom de tots aquells republicans i republicanes que varen patir la repressió per defensar uns ideals democràtics i de justícia social.

Toni Serra Blanch, fill de Climent Serra Servera. Fotografia de Simó Tortella Sbert.

Agraïm a la família Serra i Servera la seva comprensió i la seva paciència. Aquesta reparació arriba tard, però arriba. El nostre grup, MÉS per Porreres, des de sempre ha lluitat per la difusió dels valors republicans i per l'educació com a principal via de progrés de la societat.

Volem agrair especialment als membres del nostre partit dins la Comissió de Memòria de l'Ajuntament que des de fa anys fan feina, juntament amb els regidors dels altres partits, per donar continuïtat a aquestes reivindicacions. En especial, el nostre company Tomeu Garí, autor de l'informe justificatiu que ha possibilitat el canvi de nom de l'escola, gràcies a la iniciativa del Claustre de Professorat (gràcies per la valentia!). Que molts d'anys puguem gaudir d'aquesta escola i fent memòria de Climent Serra Servera!