Antònia Ferrer Ferrà, periodista porrerenca, entrevista al nostre candidat per conèixer-lo millor i saber quin projecte tenen entre mans per Porreres.
Abans d'endinsar-nos en política et volem conèixer un poc més a fons. Qui és en Tià Lliteres?
Som fill de na Maria des Rafal i d’en Mateu de Son Miró. Vaig estudiar primària al Col·legi Verge de Monti-sion i vaig formar part de la primera generació que va fer ESO a l’IES Porreres. Som graduat en Història, tenc un màster en Història Contemporània i un màster de professorat per poder ser professor de socials, el que sempre he volgut ser. Abans de ser director de l’Institut Balear de la Joventut (IBJOVE) vaig fer feina amb mon pare a la serradora de marès que tenia.
I quins diries que són els teus valors, les teves aspiracions i motivacions?
Pel que fa a la política, no tenc aspiracions d’acumular càrrecs ni de fer carrera política. La meva aspiració és ser una bona persona i un bon batle perquè els habitants del poble siguin més feliços.
Els valors els tenc molt clars: som un demòcrata convençut, crec profundament en l’equitat i la igualtat social, però ningú no pot canviar el món tot sol. Per això crec molt en la intervenció de les institucions per poder canviar i millorar les coses.
Ja et tenim ben present al Llum d'Oli, i a l'Agrupació Cultural, però què t'ha empès a entrar dins política i encapçalar la candidatura de MÉS per Porreres?
Record quan en Joan Barceló Bauçà i na Margalida des Misser em varen telefonar perquè formàs part de la llista electoral de MÉS, l’any 2015. Em va venir molt de nou. Però com a persona inquieta, estar dins aquell grup em va motivar i a poc a poc em va començar a agradar; vaig veure que la política és una eina molt potent per canviar allò que consider que no funciona o que s’ha de millorar.
Et preocupa que la gent pugui pensar que ets massa jove per ser batle?
Com a director de l’IBJOVE he pogut conèixer la preparació i la força del jovent per canviar les coses que no funcionen. He gestionat un equip de seixanta persones i un pressupost anual molt semblant al de l’Ajuntament. Crec que estic preparat per ser batle, però és que a més no és un projecte personal: form part d’un autèntic equipàs. Record que el 1999 Porreres ja va tenir un batle que en el seu moment era dels més joves d’Espanya, en Joan Sastre. Com en aquella ocasió, crec que el nostre poble torna a necessitar aire fresc.
Tens cap referent polític o un mirall en el qual mirar-te si ets batle?
Un seria Pepe Mújica, expresident d’Uruguai, qui sempre diu que la política ha de servir per aportar felicitat a les persones. A escala local, aquests darrers quatre anys he fet feina amb dues grans dones que han estat referents per a mi, la consellera Fina Santiago i la directora general Marta Carrió. I com a batles, na Maria Ramon, batlessa d’Esporles, i en Lluís Apesteguia, batle de Deià, que han fet dels seus pobles dos municipis innovadors.
T'hem sentit a dir moltes vegades que ‘la política són prioritats'. Què vols dir amb això?
Si tu tens una prioritat clara, hi hauràs de posar doblers perquè sigui viable. Si necessitam aparcaments, per exemple, no en tendrem si no posam un caramull de doblers per comprar un solar i fer l’aparcament. Per això la política són prioritats.
MÉS per Porreres és l’assemblea local de MÉS per Mallorca. Com definiries aquest grup? Com us organitzau?
A MÉS per Porreres tenim un grup, l’Assemblea, conformada per una setantena de persones de totes les edats, i cada un parell de mesos ens reunim per decidir el camí que hem de seguir. I després tenim el grup de Coordinació, de desset persones, que ara hem renovat i reforçat, que som els que decidim el dia a dia del partit segons el camí marcat per l’Assemblea. Som gent d’esquerres, progressista, ecologista, i que defensa la nostra llengua i la nostra cultura.
I ja per aprofundir en l'equip de Govern que proposes; en teniu els perfils adequats?
Si d’una cosa estic satisfet és que hem aconseguit –i no era fàcil- millorar la llista de 2019. Presentam na Marta Escoda com a tinent de batle i regidora d’Educació, Igualtat i Esports; en Tomeu Garí com a regidor de Cultura, Política Lingüística i Memòria; na Maria Vaquer Viedma com a regidora de Festes, Joventut i Participació Ciutadana; en Toni Sastre Bauçà com a regidor d’Economia (Agricultura, Comerç, Turisme, Indústria) i Mobilitat; n’Antònia Amengual com a regidora de Salut i Benestar Social; en Fèlix Amengual com a regidor de Manteniment, Obres Públiques i Medi Ambient, i jo com a batle, que assumiria Personal, Seguretat Pública i Urbanisme. Ho tenim tot: la gent, les idees i la il·lusió.
Fa quatre anys vàreu obtenir uns resultats que podem considerar històrics per dos motius: per primera vegada vàreu aconseguir tres regidors a la Sala, i vos heu convertit en la segona força més votada per davant del PP. Què creus que va passar?
Presentàvem una llista fresca, renovada i amb una clara motivació per governar. Molta gent volia un canvi i estava cansada de majories absolutes, i també n’hi havia que no entenien que la batlessa volgués compaginar ser cap de llista i portaveu del PI al Consell, i batlessa d’un poble de més de 5.000 habitants. I varen veure MÉS per Porreres com l’alternativa real a aquell canvi. Aconseguir 200 vots més en quatre anys de diferència és una barbaritat! Si haguéssim tengut quinze vots més, tendríem quatre regidors i la clau de govern.
Suposem que al 2019 MÉS hagués aconseguit la batlia de Porreres: què hauria canviat al municipi?
En primer lloc, hauríem tengut una batlessa (na Maria Rosa) amb dedicació exclusiva a l’Ajuntament. Hauria canviat la concepció i la utilització dels espais públics. Tendríem un poble amic de la infància amb molts més recursos per a l’educació (som un poble que està a la coa en inversió per habitant en educació). Tendríem un ajuntament que donaria un suport constant i decidit a les entitats. També hauríem implantat un nou pla de circulació, hauríem invertit en aparcaments. I, sobretot, hi hauria hagut una comunicació millor amb la ciutadania i molta més transparència a l’hora d’informar i de gestionar el dia a dia.
Diuen que Porreres sempre ha estat un poble políticament conservador. Tenint en compte que acumula 24 anys de Govern de centredreta, creus que és realista pensar que MÉS per Porreres governarà a partir de juny?
En l’ambient es nota i es respira la necessitat d’un canvi, i molta de gent que mai havia vengut a dir-nos res ara s’acosta per animar-nos a liderar aquest canvi. Estic convençut que quan la gent vegi la llista que presentam i l’equip que hem format veurà que mereixem una oportunitat per governar Porreres. I no se’n penediran.
Si escoltam els veïnats veim que hi ha algunes queixes en què coincideix molta gent: hi ha manca d'aparcaments, troben que s'ha de regular millor la circulació, hi ha unes instal·lacions que no acaben de funcionar... Són reptes que assumireu? Sou conscients d'aquestes mancances al poble?
Som conscients que Porreres necessita urgentment nous aparcaments dissuasius; acabar la ronda; crear camins escolars segurs; fer un replantejament global de l’ús dels edificis i les instal·lacions públics i fer un bon manteniment dels carrers i els camins. Tot això ho prioritzarem.
Per fer-nos-en una idea: quines són les línies mestres del programa que presentau?
Hem de ser un ajuntament «batallador» amb el Consell i el Govern. Porreres està mal comunicat amb el transport públic, no tenim habitatge de protecció oficial, no tenim l’atenció mèdica necessària i necessitam imperiosament ampliar l’IES Porreres. A més, també és urgent augmentar la vigilància de la Guàrdia Civil tant de dia com de nit, tant dins el poble com a fora vila. Ho reclamarem governi qui governi.
I en allò que depèn de l’Ajuntament mateix, destacaria que millorarem el manteniment i la neteja general del poble; aplicarem un nou pla de mobilitat i de circulació; reforçarem la seguretat ciutadana; augmentarem la inversió en educació; fomentarem el sector primari, comerç i indústria amb ajudes a la innovació i amb campanyes de dinamització; replantejarem el paper de l’àrea de cultura per tenir un projecte global; fomentarem les energies renovables; impulsarem el Pla d’Igualtat; fomentarem el lleure educatiu entre els joves i adolescents; afrontarem el repte de la convivència perquè Porreres sigui un poble inclusiu per a totes les persones; ens coordinarem amb les entitats; crearem una comissió de festes perquè gent de totes les edats participi en l’organització de Sant Roc i d’altres festes. Finalment, tenim clar que s’ha de replantejar el funcionament intern de l’Ajuntament: hem de ser més eficients i efectius.
Hi ha gent que considera que MÉS és un partit antiturístic. Creus que és així?
Rotundament, no. Ningú a qui li agradi anar de viatge pot ser antiturístic. El turisme ha de ser una de les potes de l’economia de Mallorca, i també de Porreres. Però no l’única. I, mira per on, Porreres pot ser un bon exemple de diversificació econòmica per a tota l’illa: tenim pagesia, tenim comerç local, tenim indústria i tenim turisme, i tot bastant compensat. No som contraris, tampoc, al lloguer turístic, senzillament volem que, com qualsevol activitat econòmica, estigui controlada perquè no suposi un problema per accedir a l’habitatge.
Aquests darrers mesos l’equip de govern ha parlat de la necessitat d’una residència. Què n’opines?
Jo crec que molta gent ha vist que la proposta té tant de necessària com d’electoralista. El 2019 era igual de necessària que ara. Nosaltres ja ho manifestàvem al programa de fa quatre anys. La visió de MÉS és diferent: preferim no fer les coses a correcuita, cercar un solar o un edifici dins el poble i adquirir-lo per oferir-lo després a la Conselleria. Volem que les persones grans que hagin d’utilitzar la residència puguin estar a prop dels carrers, els parcs i les places del poble, i no aïllats devora una carretera.
Parlem ara de futur. Ens posam en situació: l'endemà de les eleccions. Quin escenari preveus? Serien viables possibles pactes? I si és així... amb qui?
Siguin quins siguin els resultats, nosaltres volem governar. Crec que tothom es pot imaginar amb qui podem pactar, i amb qui només pactaríem coses en concret durant la legislatura. La decisió, en tot cas, la prendrà l’Assemblea de MÉS per Porreres.
Et vull plantejar un altre escenari. Des del 2019 has estat director de l'Institut Balear de la Joventut al Govern. Si ets batle, continuaràs amb aquest càrrec?
La resposta és rotunda: si som batle, no seré res més que batle i m’hi dedicaré en cos i ànima. Assumir la batlia del teu municipi ha de concentrar tots els esforços professionals d’una persona que realment vol servir el seu poble, i crec que el contrari és un error molt gran. Un batle ha d’estar pel seu poble.
Hem parlat del futur més proper, anem encara una mica més enfora... en quin model de poble penses quan t'imagines Porreres d'aquí a...vint anys, per exemple?
M’imagín un poble participatiu, amb un govern transparent que miri la gent a la cara i sigui sincer, que escolti a tothom, que tengui la gent gran ben atesa, on els infants vagin tranquils pel carrer (i això vol dir que tothom hi vagi); on les empreses tenguin les oportunitats per créixer i oferir oportunitats de treball; on la gent pugui assumir el preu per a un habitatge digne; un poble on la cultura sigui un motor, on les associacions segueixin liderant la dinamització del poble...i amb els serveis públics adequats i necessaris per viure bé i viure feliços.