En el darrer ple ordinari de 2023, celebrat dia 27 de novembre, MÉS per Porreres vam presentar una moció contra la segregació lingüística a les aules i de suport als docents de les Illes Balears. A més, els regidors de MÉS ens oposàrem al cobrament d’una dieta de 200 € per assistència a les reunions de les meses de contractació, i criticàrem que no s’ha executat ni el 50 % dels doblers programats per a inversions el 2023. En el torn dels precs i preguntes, a part d’algunes qüestions de seguiment, vàrem proposar crear uns ajuts per als estudiants porrerencs que hagin de cursar estudis no obligatoris fora del municipi.

La sessió va començar amb la lectura del manifest contra les violències masclistes, en motiu del 25N. Tot seguit, es varen aprovar tres modificacions de crèdit que en principi han de servir per fer inversions per valor de més de 450.000 €. Aquests doblers s’agafaran dels romanents (doblers que sobren dels anys anteriors) i serviran per finançar alguns imprevists, però també projectes que ja estaven anunciats des de l’aprovació dels pressuposts (març de 2023). En aquest sentit, vàrem recordar que els comptes d’enguany tenen devers 2 milions d’euros d’inversions sense executar: encara tenim pendents l’expropiació de la ronda; les millores dels vestidors de l’atletisme; l’expropiació dels solars de l’IES Porreres; la reforma i l’electrificació de la casa del comandant del Polvorí; les aigües pluvials del carrer del Vent; la millora de l’eficiència energètica de la Biblioteca; les plaques fotovoltaiques al CEIP Climent Serra, i la reforma i la climatització de les noves dependències de benestar social (tot i que sabem que hi ha una subvenció demanada d’això darrer). El que volem dir amb això és que no pot ser que any rere any, a l’hora d’aprovar els pressuposts, l’equip de govern faci propaganda de totes les inversions que tenen previst fer, quan saben perfectament que serà impossible executar-les per manca de recursos i de temps. Però clar, el març de 2023, just abans de les eleccions, era molt temptador «vendre» unes inversions per valor de més de tres milions d'euros, que a dia d’avui només se n’ha executat un milió. Els pressuposts han de ser realistes i no per crear falses expectatives a la ciutadania.

Més tard, va arribar el torn de la nostra moció, que defensà Marta Escoda Trobat, perquè l’Ajuntament es pronunciàs contra la segregació lingüística als centres educatius (podeu veure aquesta part del ple clicant aquí). Aquesta mesura del govern del PP de Prohens, totalment sotmès a la voluntat de VOX, pretén separar i segregar els nins i nines de les Illes Balears segons la llengua que parlin. Una proposta sense criteri pedagògic ni viable econòmicament, que pretén separar els alumnes per raó de la llengua que parlin. Fins i tot, gent del PP de Porreres ens ha fet saber el seu malestar per aquesta mesura. Amb aquesta moció, pretenem donar tot el suport als centres educatius i docents del nostre poble en la seva tasca pedagògica, que es veuran greument perjudicats si aquesta mesura tira endavant.

La portaveu del PP i futura batlessa Maria Agnès Sampol va demanar si es podien votar per separat els quatre punts de la moció, ja que el seu grup només volia votar a favor del tercer i el quart (de suport als docents i per reclamar més inversió en educació), i no estaven d’acord amb el rebuig a la segregació lingüística (punts 1 i 2). El nostre portaveu, Tià Lliteres, va dir que no es separaria la votació perquè es perdria tot el sentit de la moció. Aquest fet, però, va servir d’excusa al PP per no voler explicar les raons que tenien per no votar a favor de la moció. Òbviament, en cap moment vàrem vetar la seva intervenció, ja que les explicacions les podien donar ben igual, però es veu que preferien no dir res. Davant això, vàrem dir que ens preocupa molt que la regidora d’Educació i futura batlessa no estigui d’acord amb els dos primers punts de la moció. A Porreres mai hi ha hagut cap conflicte lingüístic a les aules, i que ara se’n puguin crear pel fet que els alumnes que parlin en castellà vagin a una aula i els que parlin en català a una altra, ens preocupa molt. Els vàrem recordar «si no voleu votar en contra de la segregació lingüística a les aules, és respectable, però ens preocupa que el PP no vegi la nostra llengua com a element de cohesió» i que «en cap moment hem vetat la vostra intervenció, podeu opinar el que vulgueu, el ple és la seu de la sobirania del municipi i convendria que el poble pogués conèixer aquesta opinió».

Una nova proposta per cobrar més dietes

Després del ple d’organització del mes de juliol (quan es varen aprovar els sous de l'equip de govern) ens esperàvem qualsevol cosa, però la veritat és que això encara ens va sorprendre més. L’equip de govern va elevar al Ple una proposta per modificar el document que estableix el que cobren els regidors (tant a l’oposició com al govern) per incloure una indemnització per assistència a les meses de contractació, de 200 euros cada sessió. És a dir, a partir d’ara, els regidors de l’equip de govern que assisteixin a les meses de contractació cobraran 200 euros per assistir a una reunió en la qual políticament no es fa res més que presidir la mesa. Els membres nomenats són Jaume Martorell i Joan Obrador. Aquesta indemnització només la cobraran els representants que no estiguin cobrant ja una dedicació (per tant, només la cobrarà Joan Obrador del PP, perquè Jaume Martorell del PI ja cobra una dedicació parcial).

Més enllà que sigui un o altre regidor (la qual cosa volem destacar que NO és rellevant per a nosaltres), es paga una assistència a una reunió que no té res de política i en què la feina la fan els tècnics de l’Ajuntament. La quantitat de 200 euros és el doble del que es paga per un ple (seu de la sobirania del poble i on els regidors sí que realment fan feina per preparar-se’l, o haurien de fer-ne). Si ho comparam amb el que paguen altres ajuntaments de Mallorca, quedam retratats: Algaida, 60 euros; Deià, 30 euros; Manacor, 0 euros; Andratx, 0 euros; Montuïri, 0 euros; Llubí, 0 euros; Campanet, 0 euros; Inca, 0 euros; Esporles, 0 euros; Pollença, 0 euros; ses Salines, 0 euros. Però tranquils, hi ha un poble que ens supera: a Sencelles (PI) se’n duen 325 euros per reunió. La resposta de la batlessa va ser que havien fet una mitjana entre el que cobraven diversos municipis i els havia sortit la xifra de 200 euros. Clar està que qui no es justifica és perquè no vol...

Òbviament, MÉS hi votàrem en contra: perquè és una indemnització innecessària, perquè és una quantitat excessiva, i perquè és una vergonya comparat amb altres comissions o òrgans de l’Ajuntament, i sobretot amb altres municipis. Per no dir que podrien haver nomenat com a membres d’aquestes meses qualsevol dels regidors que cobren o cobraran un sou durant la legislatura, ja que si cobren és per assistir a sessions així: haurien pogut nomenar Toni Sastre Vanrell, la batlessa Xisca Mora, o la futura batlessa Maria Agnès Sampol, i ens haguéssim estalviat aquests 200 € per reunió.  Podeu veure aquesta part del ple clicant aquí.

El darrer punt abans dels «precs i preguntes» va ser la suspensió de l’aplicació de les disposicions addicionals de la Llei d’urbanisme de les Balears, conegut com el «Decret llei d’habitatge del Govern Prohens». Vàrem votar a favor d’aquesta moratòria (és a dir, de la no aplicació d’aquest Decret a Porreres) perquè pensam que aquesta normativa del PP és negativa. Tant és així, que un Ajuntament com el de Porreres, governat pel PP mateix, també ho entén d’aquesta manera i proposa que no s’apliqui, almenys fins a estudiar-ne les possibles repercussions. A més, vàrem demanar que s’inclogués la disposició addicional dinovena, que no entrava dins la moratòria que proposava l’equip de govern (que es pensava que sí que hi entrava).

Us resumirem les peticions que férem en el punt de«precs i preguntes», moltes gràcies a les queixes i els suggeriments que ens feis arribar tots vosaltres i elsmembres de la nostra Assemblea:

  • Vàrem demanar, per enèsima vegada, la reunió de la Comissió d’Igualtat, els vàrem recordar que només es va convocar una vegada en tota la legislatura passada, i que el Pla d’Igualtat roman dins un calaix, a l’espera de poder començar a aplicar-se o, almenys, valorar-ne l’aplicació.
  • Vàrem denunciar que a la nova aturada de busos de l’Estació no hi ha accés per a persones amb discapacitat física. De fet, en molts indrets de les rondes, anar en cadira de rodes és gairebé impossible. S’ha de fer una inversió al més aviat possible. L’equip de govern es va comprometre a traslladar la petició a Carreteres.
  • La nostra portaveu adjunta i encarregada d’esports, Marta Escoda, va tornar a demanar per l’estat de la piscina, ja que a principis d’octubre hi havia d’haver una reunió de Ajuntament amb l’empresa. En seguim rebent queixes constants, com també en rebem d’atletes que tenen problemes per entrenar a ses Forques. Ens van dir que no descarten sancionar l’empresa concessionària de la piscina. Hem de dir que quan es va treure a concurs aquesta licitació ja vàrem avisar que no aniria bé.
  • Sobre les ajudes de transport escolar, després d’esperar més d’un any per fer una reunió amb l’equip de govern per tractar aquest tema, ens n’hem cansat,  i aprofitant que l’Ajuntament d’Algaida ha convocat unes subvencions per a estudiants universitaris i de cicles formatius de grau superior, amb ajuts de fins a 180 euros en concepte de suport econòmic als estudiants (sense fer menció al transport) vàrem proposar fer el mateix. L’equip de govern no hi va parèixer gaire disposat.
  • Sobre l’expropiació dels terrenys per a l’ampliació de l’IES Porreres, l’equip de govern ens va dir que només havien rebut una al·legació d’un propietari, i que segurament ben aviat podrien tancar l’expedient i entregar els terrenys a la Conselleria.
  • De la gestió del Casal Jove vam dir que sabem que el servei de dinamització infantil i juvenil no té un projecte clar de l’Ajuntament, i que l’empresa que el gestiona vol fer activitats per a joves d’entre 12 i 16 anys. També sabem que l’encarregat va estar setmanes sense indicacions de ningú de l’equip de govern. Cal redactar un bon projecte amb pautes per als dinamitzadors  del Casal, a part de fer un projecte millor de gestió.
  • Sobre el centre de dia, exposàrem que dia 15 de novembre vàrem saber que el president de l'IMAS (del PP) no tenia cap petició de l'Ajuntament de Porreres per a obtenir l’acreditació d’ús sociosanitari del centre de dia. No volem suposar malament, però, curiosament, el mateix dia que férem aquesta pregunta a través dels consellers de MÉS al Consell, l’Ajuntament de Porreres va sol·licitar una reunió formal amb l’IMAS, imaginam que per parlar d’aquest tema. La qüestió és que, després de demanar els plecs de gestió del centre durant vuit plens ordinaris seguits, la batlessa a la fi ens ha dit que ens els deixaran llegir i fer-hi aportacions, però que encara no estan acabats. Tanmateix, fins que no els tinguem no ens en fiarem: si ha de ser com totes les promeses que hem rebut, no tenim gaires esperances.
  • Tornàrem a demanar una reunió de la comissió de circulació. No som els únics que tenim la sensació que hi ha molts de temes per resoldre des de fa temps i que la circulació és un caos. És hora de posar fil a l’agulla i poder parlar de tot: dobles sentits dels carrers Monti-sion, d’en Mora i Sant Felip; la proposta de nova sortida per als alumnes de l’IES Porreres; la qüestió de les camionetes al carrer de Sa Galla; el caos dels aparcaments damunt la voravia a la zona del Pou d’Amunt; la manca de manteniment dels miralls de les cantonades, i un llarg etcètera. Es varen comprometre a convocar la comissió a principis de desembre: ara veurem si és cert.
  • També vàrem denunciar el mal estat dels parcs del Molí de n’Amengual i de n’Hereveta: a més de la manca d’il·luminació, necessiten reparacions urgents i una inversió en seguretat. Ja fa moltes vegades que ho deim però no hi veim cap millora.
  • Vàrem demanar si estaven fent feina en la redacció de l’ordenança municipal de les terrasses dels bars i restaurants i ens varen dir que sí (suposam que la presentaran al ple de gener). Així mateix, també ens varen dir que «estaven en marxa» les licitacions de la neteja de camins públics (que, per això, encara hi ha molts camins on les males herbes ja han mort per manca de pluja, no perquè l’Ajuntament les hagi llevat), la licitació de la gestió de Ses Forques, etc. Com sempre, la resposta fou que «està tot en marxa», igual que l’RLT (la relació de llocs de treball dels empleats municipals).
  • Com que vàrem veure en la premsa que l’equip de govern anunciava que l’any que ve (2024) s’iniciarà una primera intervenció al molí d’aigua del Pont (perquè ja hi ha l’autorització del Consell), vam dir que ens agradaria que explicassin en què consistirà. Segons diuen, serà una intervenció arqueològica i de restauració del molí. Estam satisfets d’aquesta notícia, perquè va ser el nostre grup qui la legislatura passada va posar damunt la taula l’abandonament d’aquest element arquitectònic. Com sempre, lamentam que l’Ajuntament informi primer els mitjans de comunicació que no el poble a través de la web, o l’oposició a través de les comissions o del Ple.
  • Fa unes setmanes, vàrem tornar a demanar una nota informativa al Registre Mercantil de Mallorca per comprovar si la qüestió de manca d’actualització de les dades en el Registre s’havia arreglat, tal com ens varen dir fa un temps. I la veritat és que no ens ha sorprès veure que la qüestió continua igual: les dades de l’empresa de Serveis Municipals no s’actualitzen al Registre des del 2009. És ben hora de canviar de gestoria.
  • Sobre el tancament de solars urbans, volem recordar que el 2013 l’equip de govern va fer una circular que obligava els propietaris de solars urbans a tancar-los: alguns ho varen fer, molts d’altres, no. La legislatura passada ja havíem demanat sobre aquesta qüestió, i ara, vàrem tornar a demanar si feien comptes fer complir la normativa, o si es tornarà a cometre una injustícia amb els que sí que els varen tancar. Mantenir aquests solars sense tancar fa que hi hagi gent aliena al solar que hi entri i en surti, especialment per dur-hi a passejar els cans… amb les consegüents molèsties als veïnats per les males olors.
  • Finalment, vàrem demanar si el Consell de Mallorca ja havia donat el vistiplau a la modificació urbanística per permetre la construcció de la ronda que falta. Ens varen dir que segurament respondrien aviat. Esperem que sigui així i que el projecte s’executi ben aviat. Malgrat el titular que va moure el PI per les xarxes, i que va causar polèmica amb el PP local ja que s’atribuïen tot el mèrit (d’una cosa que encara no està feta), s’ha de dir que encara no hi ha cap licitació preparada per fer les obres, així que convé esperar i ser prudents abans de penjar-se medalles.

Moltes gràcies per llegir fins aquí! El proper ple ordinari serà dia 22 de gener a les 20 hores. Podeu veure el ple de novembre, gràcies a l’enregistrament de Porreres Televisió, accedint a aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=MbOcHstifjg