MÉS per Porreres posa el focus en l’estat actual d’una de les principals fosses comunes documentades i obertes a Mallorca amb víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista. En concret, la formació alerta que, 3 anys després d’haver finalitzat les tasques d’exhumació, la fossa encara no s’ha senyalitzat degudament i passa absolutament desapercebuda dins el Cementeri de Porreres.


La Llei per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme preveu que les fosses s’han de senyalitzar, preservar i inscriure en el catàleg de béns d’interès cultural o de béns catalogats. Per això, MÉS per Porreres ha liderat la petició de l’Ajuntament, aprovada per unanimitat a través d’una moció de MÉS en el darrer ple municipal, per a què el Govern es comprometi a iniciar els tràmits i complir amb la llei de fosses.


Segons el portaveu de MÉS per Porreres, Sebastià Lliteres, “no podem deixar les feines a mitges. La fossa del cementeri de Porreres és un punt clau per entendre la història recent d’aquesta Comunitat. S’hi varen exhumar 114 cossos de víctimes de la repressió i ara toca, d’una vegada, dignificar l’espai i fer difusió de la memòria de les víctimes exhumades a Porreres”.


La moció de MÉS també ha aconseguit que l’Ajuntament, per unanimitat, s’oposi a la derogació de la Llei de Memòria i que reclami al Govern la instal·lació de pedres de la memòria en record dels regidors de l’Ajuntament porrerenc assassinats durant la Guerra Civil.