El ple ordinari del 25 de novembre de 2024 va estar marcat per l’aprovació de la moció que vàrem presentar des de MÉS per Porreres sobre la millora de la connexió de les canonades que enllacen el nucli urbà amb l’estació depuradora, un assumpte que va generar consens entre els grups municipals. Així mateix, des de MÉS vàrem tornar a demostrar que som els qui marcam el ritme del debat polític a Porreres, portant al ple qüestions fonamentals per al municipi i preguntant per temes que preocupen de manera directa a la ciutadania, com les inversions pendents, el Centre de Dia, els problemes de manteniment d’espais públics i l’eficiència en la gestió dels recursos.

La sessió va començar amb la lectura d’una declaració institucional en motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències Masclistes, un gest que reafirma el compromís del municipi amb aquesta lluita.

En el terreny econòmic, es van debatre dues modificacions de crèdit. Sobre la primera, es referia, entre altres coses, a l’adquisició de càmeres de seguretat. Vàrem demanar que es detallassin els llocs d’instal·lació de les càmeres, el protocol d’ús de les imatges i quines garanties tindria la ciutadania pel que fa a la protecció de dades. L’equip de govern es va comprometre a passar-nos el projecte i a informar la ciutadania abans que les càmeres entrin en funcionament; i se’ns va dir que les imatges serien custodiades per la policia, qui seguirà en tot moment la normativa a l’hora d’usar els enregistraments. Vàrem aprofitar aquest punt per reconèixer públicament els policies locals Pedro González, Gaspar Llodrà i Joan Toni Amorós per un premi estatal que han rebut recentment.

A més, atès que la modificació de crèdit també contempla inversions a les instal·lacions esportives, aprofitàrem per subratllar la necessitat urgent de manteniment d’aquestes instal·lacions, especialment de Ses Forques, d’on constantment coneixem deficiències reiterades. En la segona modificació de crèdit, que incloïa despeses destinades a festes i fires (entre d’altres), vàrem criticar la manca de planificació en la política d’inversions i la poca claredat en algunes partides, tot insistint en la necessitat de repensar el model festiu.

Un dels punts que va generar més consens va ser l’aprovació de l’ordenança fiscal del Centre de Dia. Tot i donar suport a la proposta, des de MÉS vàrem demanar aclariments sobre el càlcul del cost de les vacances de les persones que treballaran al centre de dia (atès que no surt contemplada aquesta despesa a l’informe econòmic) i vàrem recordar que encara resten pendents tràmits com l’acreditació del centre per part del Consell (encara està en procés) o el conveni amb el Govern de les Illes Balears per concertar les places (és a dir, per rebre els doblers que permetran la gestió de l’equipament). El nostre grup també va instar l’Ajuntament a millorar l’eficiència energètica de l’edifici, evitant, per exemple, que els llums quedin encesos a les nits. Sobre el tema del centre de dia, volem afegir que ja fa massa temps que esperam: ha faltat planificació (una vegada més) per poder obrir d’hora aquest edifici. I això es deu a la manca de previsió de l’anterior i actual equip de govern, que no tenia clares les passes a seguir a l’hora de rebre les claus de l’edifici, com ha quedat demostrat.

La moció que presentàrem des de MÉS per Porreres, per part de la portaveu adjunta Marta Escoda, centrada en la necessitat d’ampliar les canonades que connecten el nucli urbà amb l’estació depuradora d’aigües residuals, va ser aprovada per unanimitat. Aquesta moció parteix de la preocupació per les retencions d’aigua que es produeixen en episodis de pluja intensa, afectant cases i negocis de la part baixa del poble (carrer Donzella, Bestard, Cooperativa, de la Rosa, Cerdà, Pou Florit…), i en alguns casos fins i tot amb retorns d’aigües fecals. MÉS va insistir que és imprescindible que el Consell de Mallorca prengui mesures urgents per resoldre aquesta problemàtica. L’equip de govern va justificar la seva tasca en aquests darrers anys sobre aquest tema, però la realitat és que fins que MÉS no ha presentat la moció, l’equip de govern no ha fet pública una reunió amb el departament de carreteres del Consell que va mantenir, precisament, el mateix dia del ple.

En el torn de precs i preguntes, el nostre portaveu i cap de l’oposició Tià Lliteres, va fer una anàlisi crítica de les inversions pendents d’executar, posant com a exemple la posada en marxa del Centre de Dia, les obres d’expropiació per al futur IES Porreres, el polígon industrial, el camp experimental d’albercoquers, etc. També vàrem mostrar la nostra preocupació perquè fa mesos que hi ha contractes que han de sortir a concurs públic i encara no s’han publicat (consergeria i manteniment de ses Forques, restaurant de n’Hereveta, piscina municipal, etc.). També es va posar en relleu la situació de deixadesa en espais públics com el Punt Verd, els problemes persistents en la recollida de fems… A més, vàrem expressar la necessitat d’inversions futures, com aparcaments per a bicicletes, perquè es tenguin en compte pels pressuposts 2025.

Un altre tema que va sortir al debat va ser la manca de convocatòries de comissions municipals, especialment les relacionades amb el pla d’igualtat, Porreres Ràdio i el nomenclàtor de carrers. En aquest sentit, se’ns va respondre que la comissió de pla d’igualtat s’havia suprimit perquè les competències s’havien traspassat a la Mancomunitat del Pla (no teníem notícia d’aquesta eliminació, i de fet a la web encara surten els membres). I pel que fa a la comissió de nomenclàtor, se’ns va dir que no s’havia convocat perquè no hi havia temes, però des de MÉS vàrem respondre que el reglament estipula dues reunions anuals com a mínim i que si no s’ha de reunir, que es modifiqui el reglament. Ben aviat, però, s’haurà de convocar per decidir els noms dels carrers del Polígon.

També es va preguntar per l’estat de diverses subvencions sol·licitades pel consistori, algunes de les quals, segons hem sabut, s’han perdut per no haver presentat documentació, com per exemple, una subvenció de 500.000€ per eficiència energètica pel CEIP Climent Serra Servera.

En definitiva, el ple de novembre va posar en evidència la manca de planificació i l’endarreriment en molts projectes clau per al municipi. Des de MÉS per Porreres, es va insistir en la necessitat d’una gestió més eficient i transparent, amb la mirada posada en les necessitats reals de la ciutadania.

Clicant al següent enllaç podreu veure el ple gràcies a l’enregistrament de Porreres Televisió: