El passat dilluns, 22 de juliol, es celebrà el ple ordinari de juliol. La nostra moció per comprometre el govern municipal a promoure habitatge públic va sortir endavant per unanimitat. El nostre grup es va preocupar per temes ben diversos: la neteja viària, la falta de manteniment dels camins públics, la mala organització de la recollida selectiva, la paràlisi del centre de dia, la proliferació de rates, la subvenció per castració de moixos, l’expropiació de terrenys per l’ampliació de l’IES i la finalització de la ronda, etc. També vàrem demanar que s’explicàs el canvi de dependència del Quarter de la Guàrdia Civil de Vilafranca a Campos, ja que no teníem cap informació oficial i és una qüestió d’especial rellevància.

El ple començà amb la lectura d’un manifest que s’havia consensuat prèviament dins la Comissió de Memòria Històrica a petició de MÉS, amb l’objectiu d’exigir la dimissió del president del Parlament Gabriel Le Senne (VOX) per la seva actitud violenta inacceptable esqueixant la foto de les Roges del Molinar en el transcurs del Ple que discutia l’inici de la derogació de la Llei de Memòria. Personatges com aquest no poden presidir la principal institució del nostre país, la seu de la democràcia balear. La memòria de les víctimes ha de ser objecte d’especial respecte, i encara més per part dels responsables polítics.

Tot seguit, es varen aprovar una sèrie de temes com són: un reglament regulador del complement de productivitat dels empleats públics municipals; la modificació de l’ordenança del preu de l’escoleta 0-3 (s’augmenten els preus); i la pròrroga dels convenis de gestió de la depuradora (ABAQUA) i de l’estabilització dels empleats municipals (Consell de Mallorca). A més, el regidor del PI Toni Sastre Vanrell va renunciar a la seva dedicació parcial (33’33% de jornada, 15.000€ anuals) i la va agafar la regidora del PI Maria Antònia Melià Sampol. El motiu que es va donar d’aquest canvi fou «per qüestions laborals».

Després de l’aprovació de la creació d’una nova plaça de policia local, que es va poder fer gràcies a la signatura del conveni VIOGEN amb l’Estat (gener 2023) i que servirà per tenir un agent de policia dedicat a temes de violència de gènere, vàrem recordar la importància de crear la plaça d’oficial de policia (cap de la policia local). En primer lloc, perquè és obligatori per pobles com Porreres, i en segon lloc, perquè ha de ser una peça fonamental per la coordinació interna del cos de policia.

El tema central del ple fou la moció que va presentar el nostre grup amb l’objectiu de posar damunt la taula la problemàtica de l’accés a l’habitatge i proposar una solució: promoure la compra de solars per cedir-los a l’IBAVI (Institut d’Habitatge de Balears) per fer-hi habitatge de protecció oficial, com han fet altres municipis com Sencelles, per exemple. Pensam que és molt necessari que aquest consistori faci passes per aconseguir habitatge públic, atès que no n’hi ha actualment al nostre poble. Seria una gran ajuda per la població porrerenca més vulnerable, i especialment per la població jove.

Malauradament, el nostre poble no es deslliura dels efectes negatius d’aquest problema i la ciutadania porrerenca que vol accedir a una nova residència es troba amb  problemes greus per fer-ho perquè no pot trobar habitatges en lloguer, ni tampoc adquirir habitatges, construir-los o rehabilitar-los a preus raonables i d’acord amb el poder adquisitiu de la majoria. Pensam que és un deure de les institucions públiques, inclosos els ajuntaments, com a institucions més properes a la ciutadania, i en la mesura de les seves possibilitats, fer les gestions que estiguin al seu abast per ajudar les persones que cerquen una llar on desenvolupar-hi el seu projecte de vida, sobretot els més joves.

La moció va sortir aprovada per unanimitat, tot i que vàrem acceptar una transacció (modificació en el redactat) a proposta de l'equip de govern, perquè no acabaven de compartir la necessitat de comprar solars. Aquesta transacció afegia que, a part dels possibles solars que pugui adquirir l'Ajuntament, també es podrien destinar a habitatge de protecció oficial els solars que haurà de rebre l'Ajuntament com a mesura compensatòria en el moment que s'executin les Unitats d'Actuació (són espais que no estan urbanitzats i que per urbanitzar-se, els propietaris ho han de fer pel seu compte, cosa que és difícil que passi).

Ja a l’apartat de precs i preguntes, vàrem tractar diversos temes que explicarem a continuació:

  • Vàrem mostrar la nostra enorme preocupació per l’enquistament de l’obertura del centre de dia. Fa més d’un any que està acabat i el poble necessita que es posi en marxa de forma urgent. Vàrem demanar com estava el tema i si el Consell havia acabat de tramitar l’acreditació d’aquest equipament. També volguérem saber si, després de més de cinc anys de tenir aquest tema en marxa, l’equip de govern ja s’havia decidit sobre el model de gestió del centre de dia. Les respostes de la batlessa, a la fi, foren més clares que altres vegades: l’acreditació està gairebé a punt (o això es va dir) i el Consell definitivament ha rebutjat la gestió del centre de dia, així que la gestió l’haurà de dur a terme l’Ajuntament. El que no entenem de cap manera és com tot això no es tenia clar des de fa tres o quatre anys.
  • Parlant de temes enquistats, demanàrem a veure si ja s’havia procedit a l’expropiació dels terrenys per ampliar l’IES Porreres i per fer la ronda de circumval·lació. La resposta fou que encara estan en la fase prèvia de les expropiacions però que ben aviat començaran. Voldríem que així fos, però fa molts mesos, per no dir anys, que el poble espera aquests avanços. Confiem que ben aviat sigui així. Aquesta vegada, el PP ja no ens va acusar d’haver tengut aquests temes al calaix...potser ja es comencen a preocupar de no tenir-ho llest aquesta legislatura?
  • Seguidament, esmentàrem que hi ha diverses cases abandonades que aquests darrers mesos han patit petits esbucaments o que tenen teules que amenacen desprendre’s. Segons ens varen dir, ja s’ha avisat als propietaris perquè actuïn. Pensam, des de MÉS, que aquest és un problema que anirà creixent perquè són moltes les cases abandonades i en mal estat.
  • Un tema molt important que vàrem comentar des de MÉS fou el fet que Porreres deixarà d’estar vinculat al Quarter de la Guàrdia Civil de Vilafranca i passarà a dependre del de Campos, amb més dotació d’efectius i més capacitat de vigilància i d’operabilitat al nostre poble (patrulles les 24h, més de 50 efectius que tenen Campos i Porreres com a zona d’acció). Ho vàrem dir al Ple, ja que ni la batlessa ni el regidor d'interior havien dit absolutament res d’aquest important tema i pensàvem que el poble tenia dret a saber-ho. Segons ens va contestar la batlessa durant el ple "ho hem sabut avui mateix", cosa que no s'ho creuen ni ells, perquè els regidors de MÉS ja feia mesos que teníem aquesta informació. Va ser una excusa poc creïble per justificar que no ho haguessin explicat abans. Una mostra més de la falta de transparència del pacte PI-PP.
  • La següent qüestió que plantejàrem, fou sobre la convocatòria de la subvenció per a l’esterilització de moixos: vàrem demanar un augment significatiu de la dotació tant a l’apartat d’associacions com la de particulars, perquè aquesta subvenció pugui tenir una incidència real. També vàrem demanar que fos en format de bestreta, cosa que es va acceptar i que es veu que ni tan sols s’havia plantejat abans. D’aquesta manera, les entitats no hauran d’avançar tots els doblers que fan feina pel control de les colònies felines.
  • En l’apartat de neteja i manteniment, foren diversos els temes que des de MÉS, en veu de la nostra portaveu adjunta Marta Escoda, vàrem comentar: en primer lloc, vàrem traslladar les queixes que rebem pel mal estat del Punt Verd i l’embós que hi ha en la recollida de diversos residus; en segon lloc, vàrem comentar la manca de neteja de molts carrers i zones del nucli urbà; en tercer lloc, la manca de desbrossament de molts camins públics, cosa que ja s’ha convertit en un problema constant i habitual del nostre poble, provocant que en alguns camins hi hagi trams on circular-hi és un perill; en quart lloc, vàrem voler traslladar les queixes que rebem pel mal funcionament de la recollida selectiva d’ençà que s’inicià el nou contracte amb l’empresa que duu aquest tema, ja que hi ha dies que es deixen carrers sense fer i de vegades els horaris de recollida no són estables; i finalment, comentàrem que hem sabut de la proliferació de rates pel poble, tant en carrers com en cases, i per tant l’empresa de desratització hauria d’actuar.
  • Una altra cosa que demanàrem fou que en els caps de cantó que sigui necessari, es pintin les línies grogues pertinents per evitar que hi aparqui la gent, com sovint passa, tot creant problemes de visibilitat.
  • En l’apartat de cultura i patrimoni, vàrem dir que hi ha molts pous públics que estan plens de fems i d’objectes contaminants, com el de la Placeta o el de la Dama, per dir-ne alguns. Vàrem proposar que s’instal·lin comportes que impedeixin que s’hi tirin coses, a part de fer una neteja de l’interior d’aquests pous. També vàrem demanar per la reparació del Pou de la Dama, que ens va dir que seguia igual i que no sabien quan es començaria a arreglar. Finalment, vàrem demanar per la digitalització de l’arxiu històric municipal i ens varen respondre que ben aviat es signarà el tercer conveni per seguir amb aquesta tasca.
  • També vàrem demanar, finalment, que es pensi a traslladar a Consell i Govern les peticions que es varen aprovar al ple de maig a través de les nostres mocions: millora de la seguretat i condicions del camí cap al cementiri; i la senyalització de les fosses de la Guerra Civil.

El proper ple ordinari serà dia 22 de setembre.

Podeu visualitzar el ple gràcies a la tasca de Porreres Televisió, seguint el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=hOI4qrETj_4