Els regidors/es de MÉS per Porreres, prometeren el seu càrrec utilitzant la següent fórmula: "Promet per imperatiu legal, complir fidelment amb les obligacions del meu càrrec de regidor de l'Ajuntament de Porreres, d'acord amb la legislació vigent. I ho faré en memòria del darrer batle republicà del nostre poble Climent Garau Juan, i sense renunciar al dret d'autodeterminació del nostre país ni a l'adveniment d'una República."

DISCURS DEL PLE DE CONSTITUCIÓ DE L’AJUNTAMENT DE PORRERES, LLEGIT PER SEBASTIÀ LLITERES, PORTAVEU DE MÉS PER PORRERES.

Podeu veure el Ple al següent enllaç, gràcies a Porreres Televisió: https://www.youtube.com/watch?v=p4dklSmN2aI&t=730s

Benvolguts veïnats i veïnades, amics, amigues, familiars, companys i companyes de consistori,

Avui, com a portaveu de MÉS per Porreres i candidat a la batlia, parlaré en nom de tot el grup municipal de MÉS, i en nom de la nostra assemblea i de les 905 persones que ens varen votar. Vull donar la benvinguda a tots els nous regidors entrants, especialment a na Marta Escoda, na Maria Vaquer i en Toni Sastre Bauçà, de MÉS per Porreres, que juntament amb en Tomeu Garí i jo mateix, conformarem l’únic grup d’oposició. És un orgull per nosaltres representar una part del nostre poble, i fer feina per tot el poble sencer. Vull aprofitar aquest altaveu per donar les gràcies profundes i sinceres a tota la llista de MÉS per Porreres que m’ha acompanyat en aquesta campanya, i especialment a na Maria Rosa Juan Moll, companya regidora durant 8 anys, amb la que hem coincidit aquests darrers 4. Gràcies per la teva tasca, generositat i ensenyances. Ha estat un plaer compartir aquests anys amb tu.

No és fàcil trobar les paraules adequades per aquest moment, atès que ens hagués agradat, com vos podeu imaginar, fer un altre tipus de discurs en el dia d’avui.

Ens hagués agradat poder explicar al poble com aplicaríem el projecte que tenim per Porreres. Ens hagués agradat poder explicar les línies de govern d’un pacte a 3 bandes, on tots els partits amb representació hi participassin i en el qual cada regidor hagués ocupat les àrees més adients segons els seus coneixements. Una proposta sorgida de la nostra Assemblea, de més de 70 persones, que veia en aquesta aposta, un projecte integrador i valent. Un govern d’unitat que mostraria la voluntat de tothom de fer feina en positiu per Porreres, deixant de banda les diferències, apostant per una via diferent, però que reflectís la pluralitat del poble i ens obligàs a arribar a consensos pel bé dels nostres veïnats i veïnades.

No ha estat així, evidentment. I que consti, que respectam la decisió del PI i del PP de no acceptar aquest envit, que férem amb total voluntat, predisposició i generositat, atorgant a cada partit el que crèiem que corresponia. Mai vàrem voler convertir aquesta idea de pacte en un repartiment del pastís, en una distribució de batlies segons les regles de tres, que hagués provocat una imatge gens positiva per a la ciutadania. No ens vàrem presentar a les eleccions per dividir-nos la batlia com si es tractàs d’un repartiment de cadires segons el número de vots o les ambicions de cada persona.

Ens sap greu, també, no haver tengut l’oportunitat de posar damunt la taula altres propostes de pacte, sorgides de la nostra Assemblea. Al contrari del que s’ha dit públicament, volem explicar que MÉS per Porreres va acabar la darrera reunió a 3 bandes dient que tornaríem a posar-nos en contacte amb els partits per valorar altres opcions. I així ho vàrem fer, el mateix divendres dia 9 de juny, amb la voluntat de saber quins comptes eren els del PP, i proposant al PI una reunió per diumenge dia 11 de juny, per oferir-los un nou pacte. “Ja és massa tard”, em va dir la Sra. Xisca Mora, candidata del PI. Massa tard per segons qui i per segons què, afegim nosaltres. Les coses s’han de fer amb el temps pertinent, i les propostes serioses s’han de pensar i reflexionar. El pacte de govern PI-PP ja estava fermat, i ni tan sols es va tenir el valor de dir-nos-ho en persona a la reunió conjunta de divendres dia 9. Si amb una setmana havien tengut temps de pactar PI i PP, també hi hagués hagut temps d’explorar un pacte entre nosaltres i el PI, atès que quedava una setmana pel dia d’avui. I especialment, perquè la Sra. Xisca Mora havia dit públicament que “no tendria la iniciativa”, i això ens donava marge per fer noves propostes. I si al final, volien tenir iniciativa, també ens haguessin pogut venir a cercar a nosaltres. L’antic PSM, del qual en som hereus, hi va ser quan se’l va necessitar, el 1999, i també quan no se l’havia de mester però igualment hi era, com el 2003, i fins i tot el 2011. Pensam, que ara havia arribat el moment.

Però en fi, respectam absolutament l’acord al qual s’ha arribat, i desitjam sort al nou equip de govern, com no pot ser d’una altra manera. La seva sort, serà la de Porreres. I nosaltres, serem aquí per fer una oposició constructiva, efectiva, fiscalitzadora i propositiva, com sempre hem fet. Però exigirem que s’afrontin els reptes que té el nostre poble. Marcarem de prop, serem exigents, estendrem la mà quan pertoqui, i direm que no quan sigui convenient. Respectuosament, però sense complexos.

Ara bé, no permetrem, i vull que quedi ben clar, que es torni a dir falsedats sobre les nostres propostes, les nostres actuacions ni les nostres accions i paraules. No és de rebut. No ho permetrem de ningú i baix cap concepte. Demanam que es deixi de confondre Ajuntament amb Partit, que es pugui debatre de política, que es pugui discrepar i que la gent pugui dir i debatre el que consideri: això no és crispació social, senyors i senyores. És opinió i debat democràtic. Mereixem respecte, com qualsevol altra força política. N'hi ha que han volgut embrutar el nostre comportament, mentint directament sobre nosaltres. I, a sobre, acusant-nos a MÉS, i concretament a la meva persona, d’individualistes. Individualistes, perquè? Per proposar la batlia pel partit que ha guanyat les eleccions? Què té d’individualisme això? No és més individualista voler ostentar la batlia havent perdut 3 regidors en 4 anys? El PP ha oblidat la seva “màxima”, expressada pel seu president Núñez Feijoó, de deixar governar a la força més votada? Se veu que aquesta proposta només serveix allà on han de tenir la batlia ells. Què és més legítim, que la força més votada es postuli per assumir el repte que li ha posat al davant la ciutadania, o que les altres forces, a les seves esquenes, vagin a cercar un pacte per repartir-se la batlia? Cadascú tendrà la seva opinió, i el poble jutjarà. Però deixem que el poble jutgi sense faltar a la veritat, i essent honestos.

No ens pertoca a nosaltres fer cap anàlisi de la caiguda de vots i pèrdua de regidors des del 2019 d'El Pi, però és una evidència que existeix una pèrdua de confiança en la seva candidata; una confiança que, entenem, el poble ens ha atorgat al grup de MÉS per Porreres. Entenem que es va votar un canvi, i així ho volíem traslladar amb les nostres propostes. Els resultats eren ajustats, i creim sincerament que el govern d’unitat era el que millor s’ajustava a la voluntat col·lectiva.

Com a cap de l’única oposició, no podíem deixar d’aprofitar aquesta ocasió per contar la nostra versió sobre el que ha passat. Ens sentim satisfets i orgullosos d’haver guanyat les eleccions amb un resultat històric per l’esquerra porrerenca. Mai abans cap candidatura d’esquerres havia quedat com a primera força. La feina ben feta, ha tengut recompensa, malgrat no haguem pogut arribar a cap acord per governar. Així és la democràcia, amb les seves virtuts i els seus defectes, i ho respectam, ho assumim amb dignitat i normalitat, i estenem la mà a l’equip de govern entrant per fer del nostre un poble millor.

Un poble més cohesionat, un poble on la nostra llengua no segueixi desapareixent, un poble on les entitats tenguin prioritat davant les propostes de fora a les nostres festes, on la gent tengui l’oportunitat de decidir inversions i polítiques concretes, més sostenible mediambientalment, feminista, un poble amb més aparcaments, més espais per a vianants, i espais més segurs pels infants (que només així seran segurs per tothom). Un poble on les persones amb diversitat funcional, no se sentin discriminades. Un poble amb memòria democràtica (que per cert, ni surt esmentat al pacte de govern). Un poble on la gent, hagi nascut on hagi nascut, vengui de la família que vengui, se senti a gust i s’identifiqui amb la nostra manera de viure, cohesionat. Un poble que pugui consultar tot allò que necessiti a l’Ajuntament, que ha d’actuar amb més transparència i menys opacitat. Un poble amb una economia dinàmica, pròspera, diversificada, on es promogui i doni valor al producte autòcton, on es doni suport a la gent emprenedora. Un poble obert, viu culturalment, on es cuidi el patrimoni històric, on s’ajudi a les persones investigadores a conèixer més sobre qualsevol tema. On els joves i no tan joves puguin trobar un habitatge digne i puguin trobar una feina estable que els doni garanties d’una vida així com toca. Un poble ben connectat amb tot Mallorca. Un poble on els estudiants tenguin facilitats per anar a la biblioteca i als centres educatius, on els joves tenguin activitats per fer. On les persones majors vegin cobertes les seves necessitats, les seves cures. Lluitarem incansablement per arribar fins aquí, i sabrem esperar.

Desitjam molta sort al nou equip de govern, en especial a les dues batlesses, la Sra. Xisca Mora i la Sra. Maria Agnès Sampol. Esperam, dels nostres antics companys d’oposició, que arreglin tot allò que amb tanta vehemència han exigit durant l’anterior legislatura.

Nosaltres, tenim paciència, ganes de fer feina, il·lusió, i sobretot, un gran equip, una gran assemblea que de cada dia creix més, que estima Porreres i que sap que de la feina, en surt el profit. El nostre grup, seguirà intentant canviar Porreres cap a millor des de l'oposició i a peu de carrer. Hem obert un nou camí, i l’anirem eixamplant fins arribar on volem arribar.

Gràcies a tothom per escoltar-nos.

Porreres, 17 de juny de 2023.

Sebastià Lliteres Lliteres

Candidat a batle per MÉS per Porreres

Nombrosa representació de l'Assemblea de MÉS per Porreres, a la sortida del Ple, acompanyada per Marta Carrió, diputada de MÉS per Mallorca.
Sebastià Lliteres, prometent el seu càrrec de regidor.
Marta Escoda, prometent el seu càrrec de regidora.
Tomeu Garí, prometent el seu càrrec de regidor.
Maria Vaquer, prometent el seu càrrec de regidora.
Toni Sastre Bauçà, prometent el seu càrrec de regidor.