REBUTJADA LA MOCIÓ DE MÉS PER PORRERES PER A REACTIVAR ELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

Durant la sessió plenària del 23 de setembre, el grup MÉS per Porreres va formular diversos precs i preguntes d’interès; en destacam: el polígon industrial, els problemes amb les aigües brutes a la part baixa del poble, el manteniment de n’Hereveta, la finalització de la ronda, l’obertura del centre de dia, la subvenció per a esterilització de moixos, etc., i una valoració de les passades festes de Sant Roc. La moció sobre pressupostos participatius que presentàrem només comptà amb el suport dels nostres regidors. A més, tornàrem a demanar que es plantegi cobrar una taxa per utilització de n’Hereveta per a esdeveniments privats de fora poble. Us deixam un resum del que va ser el ple.

Es va aprovar la Relació de Llocs de Treball (RLT), un document que organitza tots els llocs de feina de l’Ajuntament. Després de molts anys de reclamar-ho gairebé a cada ple, MÉS celebrà que la RLT sigui una realitat, ja que aportarà seguretat als treballadors. Vàrem mostrar la nostra satisfacció per la creació de les places d’arquitecte i d’oficial de policia (com havíem demanat des de fa anys) i vàrem lamentar la manca d’una plaça a la Biblioteca i a l’Arxiu a temps complet, així com d’alguns tècnics generals i més personal administratiu a l’àrea de serveis generals i urbanisme. També férem notar que les places haurien de dur integrat quin nivell de català requereixen.

Es va aprovar una modificació del Reglament de carrera professional horitzontal, així com una modificació de forma de l’ordenança d’expedició de documents. També es modificà l’ordenança fiscal núm. 11, que regula les terrasses de bars i restaurants. Aprofitàrem el punt per demanar aclariments sobre la publicació i el control dels períodes considerats «festius» en els quals es permet l’ampliació d’aquestes terrasses (pagant la taxa corresponent). Com que a l’ordenança no ho estipula, vàrem demanar que es publicàs cada any quins són els períodes considerats festius en què es podrà sol·licitar aquesta ampliació de terrassa extraordinària, per donar seguretat jurídica i facilitar el compliment de l’ordenança.

Contra la macrogranja de gallines a Sineu: MÉS, igual que el PP, s’adherí a la moció del Pi per evitar aquest tipus d’instal·lacions a Mallorca; en destacam la unitat d’acció institucional.

Pressuposts participatius: MÉS, a través del nostre regidor Antoni Sastre Bauçà, va defensar una moció per reactivar aquests processos, i destacar la importància de la participació ciutadana en la gestió municipal. Proposàvem crear una comissió per elaborar un nou reglament que s’aplicaria a partir del 2025. Tot i la proposta de suavitzar alguns aspectes com el percentatge del pressupost proposat per destinar a aquesta iniciativa, així com el termini d’implantació, la moció només va rebre el suport dels nostres regidors. L’equip de govern considera que hi podrien dedicar pocs doblers d’inversió i que és difícil fer entendre a la població quins són els projectes que es poden presentar. Des de MÉS, consideram que si no reprenem aquest sistema, no podrem millorar-lo mai i tampoc donar-lo a conèixer millor a la ciutadania, l’equip de govern hauria de voler assumir aquest repte. És una llàstima que donin l’esquena a la participació ciutadana.

Ampliació de l’IES Porreres: vàrem aprofitar l’apartat dels decrets de batlia per demanar sobre un decret en el qual l’Ajuntament sol·licitava un informe al Consell sobre l’expropiació de terrenys per a l’ampliació de l’IES Porreres, per mostrar la nostra preocupació per la consideració del projecte que fa el Govern del PP de Prohens, que en documents oficials ha dit que l’ampliació de l’IES Porreres es duria a terme «a llarg termini». Segons sembla, hi ha hagut estirades d’orelles per la Conselleria i finalment es retornarà al «curt termini» que ja tenia previst l’anterior Govern. Per això vàrem demanar informació sobre la fase posterior a l’emissió d’aquest informe del Consell, i ens varen respondre que el procés d’expropiació de terrenys continuarà amb l’aprovació definitiva del projecte d’expropiació i després l’ocupació directa dels terrenys, que es cediran al Govern perquè es pugui fer la construcció. Segons varen dir, el projecte s’està redactant en aquests moments.

Precs i preguntes: vàrem plantejar diversos temes, com el manteniment de solars sense tancar, l’accessibilitat de l’aturada de busos de l’Estació, els problemes de circulació i de senyalització en alguns carrers (Pou Florit, Call, Major...), i la preocupació per la sequera i el manteniment dels camins públics. També es va qüestionar la situació del parc de n’Hereveta, que consideram que està en un estat lamentable des de fa anys: l’estat dels camerinos és una vergonya, els parcs infantils estan pitjor de cada dia i la solució de tancar els dematins no funciona, perquè els dematins de cap de setmana hauria d’estar obert: l’equip de govern es va comprometre a canviar-ho. El vandalisme que ha patit en aquests darrers mesos no deixa de ser una conseqüència de l’estat d’abandonament que pateix aquesta instal·lació tan important per Porreres. Tanmateix, el parc necessita un replantejament general.

Altres qüestions sobre les quals vàrem demanar foren la petició de publicació de les subvencions per a esterilització de moixos per a entitats; el procés d’expropiació dels terrenys de la ronda; la gestió de la piscina (s’estan redactant uns nous plecs per treure la gestió a concurs públic) i les pluges que provoquen retorns d’aigües fecals en determinades zones del poble: sobre aquest darrer tema, vàrem demanar una solució per als veïnats que ho pateixen. També vàrem demanar pel centre de dia i ens varen dir que s’ha de respondre als desperfectes que es varen trobar a partir de la revisió per a l’acreditació que ha de fer l’IMAS. En aquest sentit, vàrem recordar que a Santanyí varen començar després que nosaltres i ja tenen el conveni amb el Govern signat, i nosaltres encara no. Per últim, també demanàrem perquè no s'ha insistit en les ajudes a la innovació empresarial que es varen publicar el 2022: la resposta fou que "no varen tenir èxit". Nosaltres pensam que s'haurien de replantejar i tornar-ho a intentar perquè eren una proposta interessant per diversificar l'economia.

Finalment, vàrem fer una crítica constructiva sobre l’organització de les Festes de Sant Roc, subratllant la manca de planificació general, la tardança a repartir el programa de festes, els problemes el dia de la Torrada (encesa tardana del foc, problemes a l’hora d’entrar, taula reservada per a l’equip de govern...) i la falta d’iniciativa de l’Ajuntament en el disseny de les festes, que en deixa bona part a iniciatives privades, cosa que representa un cert perill i que pot fer perdre el sentit popular de les nostres festes. Que ningú ens malinterpreti: pensam que les entitats i les persones voluntàries tenen un paper imprescindible en l’organització de les festes de Sant Roc, però creim que hi ha iniciatives de lucre privat que estan desplaçant festes que abans eren populars i d’organització directa de l’Ajuntament. Per acabar, vàrem fer notar les molèsties derivades de l’excés de festes a n’Hereveta aquest estiu: la majoria de veïnats entenen que hi ha d’haver festes, però, com nosaltres, consideren que són excessius els dies de renou, brutor i molèsties. I si consideram que l’Ajuntament NO recapta cap taxa per l’ús de n’Hereveta per a esdeveniments privats (com hem demanat nosaltres en diverses ocasions), la cosa empitjora.


Podeu veure el vídeo del Ple gràcies als companys de Porreres Televisió: Plenari ordinari 23/09/2024